Het is altijd een spannend moment, wanneer uw verhuurder of makelaar aan het einde van uw huurperiode begint met de inspectie. Maar maak je geen zorgen - er zijn enkele positieve stappen die je kunt nemen om je aanbetaling te beschermen en te vermijden
Als u op het punt staat een huurovereenkomst te ondertekenen, of uw rechten herziet wanneer uw waarborgsom huur afloopt, kan het nuttig zijn om over de volgende punten na te denken:

1. Uw verhuurder zou een depositoregeling moeten gebruiken Als u uw woning verhuurt met een verzekerd kortdurend huurcontract dat is ingegaan na 6 april 2007, moet uw verhuurder uw waarborgsom storten in een door de overheid gesteund depositostelsel. Door de overheid gesteunde regelingen omvatten de DPS (Deposit Protection Service), mydeposits en de Tenancy Deposit Scheme (TDS).
2. Tijd maken om uw huurovereenkomst te lezen is essentieel We weten dat er een berg informatie is die u moet doorkrijgen wanneer u een woning huurt, maar het is belangrijk om precies te begrijpen waarvoor u zich aanmeldt. Als u de documentatie hebt gelezen, bewaar deze dan goed totdat de aanbetaling aan u is terugbetaald.
3. Er zijn dingen die uw verhuurder niet kan aftrekken aan het einde van uw aanbetaling. Uw verhuurder kan geen aanspraak maken op algemene slijtage of schade veroorzaakt door problemen die hem zijn verteld, maar niet zijn opgelost. Het Citizens Advice Bureau wijst erop dat verhuurders geen aanspraak kunnen maken op het inrichten van een hele kamer als je maar een paar schaafplekken hebt achtergelaten.
4. De inventaris is erg belangrijk We weten dat het controleren van een inventaris niet het eerste is waar u aan denkt als u naar een nieuwe woning verhuist, maar het is belangrijk om te controleren of de beschrijving klopt. Een inventaris moet gedetailleerde informatie bevatten over de staat van het onroerend goed dat u huurt. Als er een geschil is wanneer u afrekent, moet u mogelijk het voorraadrapport bekijken, zodat u beschrijvingen kunt vergelijken.
5. Soms betalen gemeenten uw borg - controleer de feiten Als uw gemeente uw borg heeft betaald of deze heeft gegarandeerd door middel van een borgstelling, moeten zij uw verhuurder betalen als er geld verschuldigd is. De gemeente zal het echter waarschijnlijk van u terugvorderen. Het goede nieuws is dat als je al je huur hebt betaald en het pand in dezelfde staat hebt achtergelaten als waarin je het aantrof – afgezien van wat normale slijtage – je je geld binnen een paar weken terug zou moeten krijgen, maar je mag wacht aanzienlijk langer als er een geschil is.
Helaas duurt het bij sommige huurwaarborgregelingen langer dan de aangegeven deadline van 28 dagen om geschillen op te lossen. In die gevallen hebben huurders geen toegang tot hun contanten - wat nodig kan zijn voor een toekomstige verhuizing - en zitten verhuurders vast met lange leegstandsperioden terwijl ze wachten op het bedrag dat ze nodig hebben voor reparaties en opknapbeurten.