Hier zijn 5 dingen die u moet weten over seksueel overdraagbare aandoeningen en seksueel overdraagbare aandoeningen. Plus, een GRATIS naslaggids die enkele van de meest voorkomende soa's belicht.
Let op: Het acroniem SOA (seksueel overdraagbare aandoening) wordt al lang door elkaar gebruikt met soa test kopen. De medische gemeenschap maakt tegenwoordig meer gebruik van soa omdat het breder en omvattender is en de technisch correcte term is omdat niet alle infecties in ziekten veranderen.

1. Soa's kunnen iedereen overkomen
Mensen van alle achtergronden, ongeacht geslacht, leeftijd, seksuele geaardheid, ras, economische klasse, religie of relatiestatus, kunnen soa's krijgen. Volgens de American Sexual Health Association zal de helft van alle seksueel actieve mensen een soa krijgen tegen de tijd dat ze 25 zijn.
2. Je kunt van elk type seks een soa krijgen
Vaginale seks is niet de enige manier om een soa te krijgen. Je kunt ook een soa krijgen van orale en anale seks, maar ook van andere vormen van intiem seksueel contact, zoals huid-op-huidcontact met een besmet gebied.
Hoe kun je anders een soa krijgen? Sommige soa's, zoals hepatitis B, kunnen ook worden overgedragen via direct bloed-op-bloedcontact. Je kunt de stedelijke mythe over het vangen van soa's op wc-brillen negeren - artsen zeggen dat dat onmogelijk is.
3. Condooms zijn niet effectief tegen alle soa's

De enige absolute manier om jezelf tegen soa's te beschermen, is door je te onthouden van seks. Als je wel seks hebt, zijn condooms een goede preventiemethode tegen soa's en ongewenste zwangerschappen. Maar omdat sommige soa's zich ook via huid-op-huidcontact kunnen verspreiden, zijn condooms niet effectief tegen alle soa's.
4. Je soa heeft mogelijk geen symptomen
Veel mensen vertonen geen symptomen als ze een soa hebben. In feite is het meest voorkomende symptoom van soa's helemaal geen symptoom hebben. Symptomen kunnen ook dagen of maanden duren voordat ze verschijnen, en andere zullen verdwijnen voordat ze terugkeren. Als ze aanwezig zijn, zijn mogelijke symptomen van soa's bultjes, zweren of wratten; ernstige jeuk; en zwelling of roodheid rond de geslachtsdelen, hoewel de exacte symptomen verschillen afhankelijk van de specifieke soa.
5. Je kunt een soa krijgen of overdragen, zelfs als er geen symptomen zijn
Het is ook mogelijk om een soa door te geven aan een seksuele partner, ook als je geen symptomen vertoont (en andersom!). Daarom is het belangrijk dat zowel u als uw partner(s) zich regelmatig laten testen. De meeste ACA-ziekteverzekeringsplannen omvatten soa-tests en counseling als preventieve zorg, maar u kunt ook een testcentrum bij u in de buurt vinden via het Center for Disease Control and Prevention (CDC).